Manuals

BlindShell manuals in all languages


BlindShell Classic priručnik za korisnike

BlindShell je pametni telefon s tipkama prilagođen slijepim i slabovidnimosobama. Telefonom se upravlja putem tipki a povratnu informaciju od telefona korisnik dobiva putem govornog programa ugrađenog u uređaj, vibracije uređaja te raznovrsnih zvučnih signala.

Važna napomena: ako Vam se baterija telefona u potpunosti isprazni, nakon priključenja na punjenje ćete možda steći dojam da se telefon uopće ne puni. U takvom slučaju ostavite telefon na punjenju nekoliko sati, Nakon čega bi se telefon trebao normalno puniti. U slučaju da telefon nećete koristiti više tjedana, preporučamo da bateriju ne ostavljate u uređaju jer držanje prazne baterije u telefonu može oštetiti bateriju ili smanjiti njen rok upotrebe. Ovakav slučaj slabljenja baterije nije pokriven garancijom uređaja.

Početak rada

Sadržaj paketa

 • BlindShell Classic telefon
 • Baterija – pravokutni predmet s nazubljenjem na dnu.
 • Slušalice – na jednoj strani kabela se nalazi priključak, dok se na drugoj strani nalaze same slušalice.
 • USB punjač – standardni EU USB punjač, s ulazom od 110V~240V, 50Hz i izlazom 5V.
 • USB kabel – mikro USB kabel sa standardnim muškim USB A priključkom na jednoj strani.

Opis telefona

Prednja strana telefona

Gornji dio prednje strane telefona je popunjen LCD ekranom i glatke je površine. Prorez koji se nalazi na gornjem rubu ekrana je slušalica kroz koju se čuje razgovor za vrijeme telefonskog poziva. Ispod LCD ekrana se nalazi slovno-brojčana tipkovnica s upravljačkim tipkama.

 • LCD ekran – prikazuje povratne informacije.
 • Tipkovnica – upravlja telefonom, a koristi se i za unos teksta i brojeva.
 • Slušalica – koristi se kao zvučnik za vrijeme telefonskog poziva.

Stražnja strana telefona

Sve značajke telefona su smještene na gornjem dijelu stražnje strane telefona. S lijeva na desno, tu su kamera i bljeskalica. Odmah do njih, u sredini, nalazi se velika okrugla tipka za hitne pozive. Sasvim desno, nalazi se zvučnik telefona.

 • Kamera – koristi se kod fotografiranja, prepoznavanja boja i imenovanja predmeta
 • LED bljeskalica- pomaže kameri u uvjetima lošijeg osvjetljenja.
 • SOS tipka za hitne slučajeve- koristi se u hitnim prilikama za pozivanje prije definiranog broja za hitne pozive.
 • Zvučnik – koristi se za govorni izlaz i ostale zvukove.

Rubovi telefona

Na gornjem rubu se nalazi USB priključak i priključak za slušalice. Na donjem rubu nalazi se mikrofon. U donjem, desnom kutu nalazi se mali prorez za otvaranje telefona.

 • Audio priključak – priključak za slušalice.
 • USB priključak – koristi se za punjenje i priključivanje telefona na računalo.
 • Mikrofon – koristi se za razgovor tokom telefonskih poziva, upravljanje glasom, diktiranje, te za izgovaranje zvučnih bilješki.
 • Mali otvor – koristi se za skidanje stražnjeg poklopca telefona.

Potpun opis tipki i njihovih funkcija može se pronaći u odjeljku uputa za upravljanje telefonom.

Skidanje stražnjeg poklopca

Iz telefona je vidljiv maleni komadić papira koji izviruje iz malog otvora u donjem, desnom kutu telefona. Ovaj će Vam papirić pomoći prilikom prvog skidanja poklopca kad je telefon nov; kasnije ga slobodno možete baciti. Za uklanjanje poklopca prilikom kasnije upotrebe telefona, zakvačite noktom spomenuti mali otvor i lagano povucite stražnji poklopac dok ne čujete zvuk klik. Pomičite prst oko telefona kroz otvor koji je nastao podizanjem stražnjeg poklopca i potpuno skinite stražnji poklopac. Stražnji poklopac se čvrsto priljubljuje uz telefon, tako da je ponekad potrebno upotrijebiti i malo snage za skidanje.

Umetanje SIM kartice, SD kartice i baterije

Položite telefon tako da ekran i tipkovnica leže na podlozi dok je gornji dio telefona s kamerom i tipkom za hitne pozive usmjeren prema gore. Pravokutni otvor koji se koristi za smještanje baterije bi sada trebao biti ispred Vas.

Umetanje SIM kartica

Telefon ima dva utora za SIM kartice koji se nalaze u donjem dijelu otvora za smještanje baterije, jedan na lijevoj strani i jedan na desnoj. Desni utor podržava 4G.

Desni utor za SIM

Između dva utora za SIM kartice nalazi se hrapavo ležište. Stavite SIM karticu u to ležište, tako da SIM kontakti budu okrenuti prema dolje, a otkinuti kut bude usmjeren na desni donji kut ležišta. Lagano gurajte SIM karticu vrhom prsta i pažljivo je dovucite do desnog kraja ležišta.

Lijevi utor za SIM

Između dva utora za SIM kartice nalazi se hrapavo ležište. Stavite SIM karticu u ležište, tako da SIM kontakti budu okrenuti prema dolje, a otkinuti kut bude usmjeren na donji lijevi kut ležišta. Lagano gurajte SIM karticu vrhom prsta i pažljivo je dovucite do lijevog kraja ležišta.

Vađenje SIM kartice

Za vađenje SIM kartice iz njihovih ležišta, vrh prsta postavite na rub SIM kartice, lagano ga pritisnite i vucite prst prema sredini ležišta.

Umetanje SD kartice

Utor za SD kartice se nalazi iznad desnog SIM ležišta . Za umetanje SD kartice, prvo morate skinuti poklopac ležišta za SD kartice. Pogurajte metalni poklopac ležišta za SD kartice prema desno dok ne čujete zvuk klik. Pažljivo podignite poklopac, bez upotrebe sile. Ako pri podizanju poklopca osjetite otpor, ležište nije dobro otvoreno. Umetnite SD karticu u ležište, s kontaktima usmjerenima prema dolje desno. Zatvorite metalni poklopac i pogurajte ga dolje. Dok gurate poklopac, povucite ga lijevo kako bi se učvrstio u ležištu. Kada čujete klik, poklopac je uredno zatvoren i smješten u ležištu.

Umetanje baterije

Pronađite udubinu na rubu baterije. Ova udubina mora biti okrenuta prema Vama i biti usmjerena prema gore. Položite bateriju u njeno ležište počevši od vrha ležišta prema njegovom dnu. Baterija bi lagano trebala sjesti u ležište. Za vađenje baterije koristite nokat da biste je zakvačili od vrha te je povucite prema gore.

Uključivanje telefona

Za uključivanje telefona, pritisnite tipku za povratak na bar tri sekunde. Telefon će kratko zavibrirati i nakon nekoliko trenutaka odsvirati uvodnu melodiju. Nakon što se izgovori prva Stavka izbornika - pozivi -, telefon će biti spreman za upotrebu. Registracija telefona na mreži može potrajati do minute.

Interaktivni vodič

Interaktivni vodič se pokreće prilikom prvog pokretanja uređaja. Morate ga proći prije nego što budete mogli koristiti telefon. Ovaj Vam je vodič dostupan i kasnije a nalazi se u izborniku priručnik. Ovaj će Vas vodič naučiti prvim radnjama s telefonom. Pritiskom na bilo koju tipku dok je ovaj vodič aktivan bit ćete upućeni za što se ta tipka koristi. Neke od tipki imaju dvostruku funkciju, ovisno o tome pritisnete li ih kratkim ili dugim pritiskom. Nakon što ste završili s upoznavanjem, vodič možete napustiti pritiskom na tipku za povratak a zatim tipku za potvrdu.

Korištenje telefona

Ovaj dio priručnika Vas upućuje kako koristiti telefon putem tipkovnice ili putem glasovnih naredbi.

Tipke za glasnoću

Na lijevoj i desnoj strani tipkovnice, nalaze se tipke za glasnoću.

 • Kratki pritisak na neku od ovih tipki mijenja glasnoću telefona. Tipka na lijevoj strani smanjuje a na desnoj pojačava glasnoću.
 • Dugi pritisak na neku od ovih tipki u bilo kojoj situaciji, osim dok unosite tekst, pokrenut će upravljanje glasom.
 • Za vrijeme unosa teksta, pokrenut će se mogućnost diktiranja.

Funkcijske tipke

Ispod tipki za glasnoću nalaze se dvije funkcijske tipke.

Lijeva funkcijska tipka – tipka za potvrdu

 • Lijeva funkcijska tipka zove se i tipka za potvrdu. Ona se koristi za potvrdu radnji, potvrdu odabira stavke izbornika i prihvaćanje poziva. Ovu tipku možete zvati i šalji/prihvati/potvrdi.
 • Za trajanja poziva ova tipka mijenja izvor zvuka poziva sa slušalice na zvučnik.
 • Dugi pritisak na ovu tipku unutar izbornika otvorit će mogućnost za biranje brojeva.

Desna funkcijska tipka – tipka za povratak

 • Desna funkcijska tipka zove se i tipka za povratak. Ona se koristi za izlazak iz izbornika, otkazivanje radnji i odbijanje poziva. Ovu tipku možete zvati i ne/otkaži/odbij/briši.
 • Dugi pritisak na ovu tipku vratit će Vas na glavni izbornik.
 • Dugi pritisak na ovu tipku dok je telefon isključen će uključiti telefon.
 • Dok upisujete tekst, kratki pritisak na ovu tipku će izbrisati zadnje napisani znak, a dugi će izbrisati sve napisano.
 • Ako ovu tipku zadržite pritisnutu na dulje od deset sekundi, telefon će se ponovno pokrenuti. (ovo možete učiniti i vađenjem baterije iz telefona)

Usmjerivačke tipke

Gornji dio tipkovnice u sredini popunjen je usmjerivačkim tipkama. Ova skupina od pet tipki sadrži tipke za četiri smjera kretanja, gore, dolje, lijevo i desno te središnju tipku.

Tipke lijevo i desno

Tipke lijevo i desno se koriste za kretanje po stavkama unutar izbornika. Tipka desno će Vas odvesti na slijedeću stavku izbornika , dok će vas tipka lijevo odvesti na prethodnu. Ove tipke se koriste i za kretanje znak po znak unutar upisanog teksta.

Tipka gore

Pritisak na ovu tipku će Vas odvesti na Informacije o stanju telefona, kao što su Informacije o datumu i vremenu, stanju napunjenosti baterije i stanju mreže.

Tipka dolje

Pritisak na ovu tipku će ponoviti zadnje izgovoreno dok će dugi pritisak zadnje izgovoreno slovkati.

Središnja tipka

Središnja tipka služi za potvrdu i može se koristiti isto kao i tipka za potvrdu spomenuta u prethodnim odlomcima. Kada je telefon zaključan, pritisak na ovu tipku će Vam izgovoriti vrijeme i datum.

Brojčana tipkovnica

Raspored tipki na ovoj tipkovnici isti je kao i raspored na starijim telefonima s tipkama. Svaki red od četiri reda tipki sadrži po tri tipke. Prvi red sadrži tipke jedan, dva i tri. Drugi red sadrži tipke četiri, pet i šest. Treći red sadrži tipke sedam, osam i devet. Posljednji, četvrti red sadrži tipke zvjezdica, nula i ljestve.

Tipke od jedan do nula

Ako neku od ovih tipki (osim nule) pritisnete u bilo kojem dijelu izbornika, bit ćete pozicionirani na stavku s tim rednim brojem. Na primjer: u glavnom izborniku, pritisak na tri pozicionirat će Vas na treću stavku izbornika a to je Imenik. Za odabir stavke, pritisnite tipku za potvrdu. Dugi pritisak na neku od ovih tipki služi za brzo zvanje kontakata pridodanih ovim tipkama. Pritisak na tipku za potvrdu će odmah nazvati predviđeni kontakt. Ako na pritisnutom broju nema pridruženih kontakata, ponudit će Vam se mogućnost pridruživanja. Za brzo biranje možete odrediti do deset brojeva.

Tipka zvjezdica

Dugi pritisak na zvjezdicu koja je ujedno i posljednja tipka u lijevom kutu će zaključati tipkovnicu telefona. Za otključavanje ponovno dugo pritisnite zvjezdicu. Ova se mogućnost može isključiti u postavkama.

Tipka ljestve

Dugi pritisak na ovu tipku koja je ujedno i posljednja tipka u desnom kutu će prikazati izbornik zvučnih profila (bez tona, vibracija i normalno)

Korištenje brojčane tipkovnice za unos teksta

Prilikom upisa teksta, tipke s brojevima se koriste i za upisivanje slova, brojeva i drugih znakova. Svaka tipka, osim tipke ljestve koja se koristi za izmjenu velikih i malih slova i brojeva, sadrži svoju skupinu znakova. Kroz skupinu znakova pridodanih svakoj tipki možete se kretati višestrukim pritiskanjem tipke. Na primjer: tipka dva sadrži slova A,B,C, i broj dva. Za upis slova B – tipku dva pritisnite dvaput. Da biste upisali broj 2 – pritisnite tipku četiri puta ili ili je zadržite pritisnutom malo duže.

 • Tipka jedan sadrži interpunkcijske i druge posebne znakove. – Tipka zvjezdica sadrži ostale posebne znakove.
 • Tipka nula sadrži razmak i sam broj nula.
 • Tipka ljestve, kao što je već navedeno izmjenjuje upis između velikih i malih slova te brojeva.
 • Dugi pritisak na ljestve prikazat će izbornik s tzv. Emotikonima. Radi se o posebnoj skupini slikovnih znakova koji se koriste u novije vrijeme za prikaz osjećaja prilikom pisanja poruka. Za unos nekog od emotikona, odaberite ga iz ponuđenog izbora i potvrdite upis tipkom za potvrdu.

Diktiranje

Važna napomena: za korištenje diktiranja , morate biti povezani s internetom putem kućne bežične mreže ili podatkovne mreže vašeg operatera mobilnih usluga.

Umjesto upisivanja teksta korištenjem tipkovnice, postoji mogućnost diktiranja. Dok ste u polju za upis teksta, primjerice pisanje SMS poruke, bilješke i slično, dugi pritisak na jednu od tipki za glasnoću će pokrenuti mogućnost diktiranja. Diktiranje možete početi nakon zvučnog signala.

Diktirajte tekst u kratkim rečenicama ili u skupinama od po nekoliko riječi. Nakon svakog izdiktiranog djelića teksta, telefon će lagano zavibrirati. Od tog trena možete ili nastaviti s diktiranjem ili ga završiti pritiskom na jednu od tipki za glasnoću ili tipke za potvrdu. Ako diktiranje ne prekinete ručno korištenjem tipki, ono će se automatski završiti nakon nekoliko sekundi tišine.

Upravljanje glasom

Važna napomena: Da biste bili u mogućnosti koristiti funkciju upravljanja glasom, morate biti povezani s internetom putem kućne bežične mreže ili podatkovne mreže vašeg operatera mobilnih usluga.

Umjesto upravljanja telefonom putem tipkovnice, možete koristiti mogućnost davanja naredbi glasom. Dok se nalazite bilo gdje u izborniku, dugi pritisak na jednu od tipki za glasnoću će pokrenuti mogućnost davanja naredbi glasom. Glasovne naredbe možete upotrebljavati s slijedećim funkcijama:

 • Možete otvoriti aplikaciju izgovaranjem njezinog imena. Na primjer, da biste otvorili poruke, pokrenite upravljanje glasom i recite "Poruke".
 • Možete odabrati kontakt iz imenika glasom. Da biste to učinili, pokrenite upravljanje glasom i recite "nazovi ime", Na primjer: "Nazovi Peru" ili "Nazovi mama".
 • Poruku kontaktu iz imenika možete poslati putem glasovnih naredbi. Da biste to učinili, pokrenite upravljanje glasom i recite "Pošalji poruku ime", na primjer: "Pošalji poruku Peri" ili "Pošalji poruku mama". Nakon ovoga možete ili utipkati tekst ili koristiti mogućnost diktiranja.
 • Možete dobiti brzi izvještaj o stanju telefona , primjerice vrijeme i datum ili stanje napunjenosti baterije. Da biste to učinili, pokrenite upravljanje glasom i recite "Stanje", "Vrijeme", "Datum", ili "stanje baterije".

SOS Tipka za hitne slučajeve

SOS tipka za hitne slučajeve smještena je na stražnjoj strani telefona. Pritisak na ovu tipku na najmanje tri sekunde će nazvati broj definiran za ovu svrhu. Poziv se mora potvrditi tipkom za potvrdu. Poziv za hitne slučajeve može se ostvariti i dok je telefon zaključan.

Ako za ovu tipku nema definiranog broja, dugi pritisak na ovu tipku će ponuditi mogućnost definiranja.

BlindShell Funkcije

Ovaj odjeljak priručnika sadrži upute o svim stavkama izbornika i njihovim funkcijama.

Pozivi

Ova Stavka izbornika omogućava Vam pozive kontaktima u imeniku ili biranje broja. Ovdje možete vidjeti i popis poziva - dolaznih, odlaznih, odbijenih i propuštenih.

Zovi iz imenika

Odabir ove stavke će prikazati popis kontakata. Krećite se kroz popis dok ne pronađete ime kontakta kojeg želite zvati. Da biste brže pronašli kontakt, možete koristiti i mogućnost traženja. Ovo je korisno ako imate velik popis kontakata. Mogućnost traženja je posljednja u nizu u popisu kontakata i možete joj brzo pristupiti pritiskom na tipku lijevo dok ste na početku popisa. Drugi način bržeg kretanja kroz popis je utipkavanje slova. Ovako ćete se pomaknuti na kontakt čije prezime počinje upisanim slovom. Nakon upisa se možete kretati po stvorenom popisu tipkama lijevo i desno. Nakon što ste pronašli kontakt za zvanje pritisnite tipku za potvrdu.

Zovi broj

Odabirom ove stavke prikazat će se ekran za biranje broja. Sada možete utipkati broj telefona kojeg želite zvati. Nakon što ste utipkali broj, pritisnite tipku za potvrdu i poziv će se uspostaviti.

Zadnji pozivi

Ova Stavka izbornika sadrži popis svih poziva i detalje o njima. Odabirom stavke korištenjem tipke za potvrdu će prikazati izbornik sa slijedećim stavkama:

 • Nazovi kontakt/broj
 • pošalji poruku
 • provjeri duljinu poziva
 • izbriši poziv iz popisa.
 • Odabirom mogućnosti obriši sve svi pozivi iz popisa će biti obrisani.

Blokirani brojevi

Stavka Blokirani brojevi sadrži popis kontakata i brojeva kojima nije dozvoljeno nazvati Vaš uređaj. Brojeve ili kontakte možete blokirati dodavanjem u popis putem naredbe Dodaj broj za blokiranje. Za deblokiranje broja ili kontakta, potrebno ga je ukloniti iz ovog popisa odabirom stavke s brojem ili kontaktom i to potvrditi s tipkom za potvrdu.

Blokiranje i deblokiranje brojeva ili kontakata također se može izvršiti iz izbornika Zadnji pozivi.

Poruke

Ova stavka omogućava Vam pisanje i čitanje kratkih tekstualnih poruka (SMS). Poruke možete slati i primati od kontakata iz Vašeg imenika ili bilo kojeg drugog broja. Možete ih slati jednom ili više primatelja te čitati prethodno poslane i dolazne poruke.

Napomena: Da biste saznali ograničenje broja znakova koji su Vam preostali za poruku, pritisnite tipku dolje i napisana poruka bit će Vam pročitana, zajedno s brojem preostalih znakova.

Napiši SMS kontaktu

Odabirom stavke Napiši SMS kontaktu prikazat će Vam popis kontakata . Po popisu se možete kretati na način opisan u odjeljku za imenik. Nakon što ste pronašli kontakt kojem želite poslati SMS, odaberite ga tipkom za potvrdu. Napišite tekst poruke i pošaljite je pritiskom na tipku za potvrdu.

Napiši SMS broju

Odabirom stavke Napiši SMS broju prikazat će izbornik s tri stavke. Prva je broj, druga tekst a posljednja Pošalji poruku.

 • Broj – upišite broj kojem želite poslati poruku i potvrdite ga s tipkom za potvrdu.
 • Tekst – upišite tekst poruke i također ga potvrdite.
 • Pošalji poruku – nakon unosa broja i teksta poruke odaberite ovu stavku izbornika kako biste poslali poruku.

Upisani broj i tekst nisu konačni dok ih ne pošaljete. Možete ih uređivati odabirom stavke koju želite urediti.

Napiši SMS više primatelja

Odabirom stavke Napiši SMS više primatelja prikazat će izbornik s tri stavke. Prva je Primatelji, druga tekst a posljednja Pošalji poruku.

 • Primatelji – upišite broj ili kontakt kojem želite poslati poruku i potvrdite ga s tipkom za potvrdu i bit će dodan u popis primatelja. Nastavite dodavati primatelja koliko želite i kad ste završili, vratite se iz ovog izbornika tipkom za povratak. Iz popisa primatelja ako želite, neke primatelje možete i obrisati odabirom primatelja pomoću tipke za potvrdu a zatim odabrati obriši iz ponuđenog izbornika.
 • Tekst – upišite tekst poruke i također ga potvrdite.
 • Pošalji poruku – nakon unosa broja i teksta poruke odaberite ovu stavku izbornika kako biste poslali poruku.

Upisani primatelji i tekst nisu konačni dok ih ne pošaljete. Možete ih uređivati odabirom stavke koju želite urediti.

Razgovori

Stavka Razgovori prikazat će dolazne i odlazne poruke, koje će biti grupirane prema odgovarajućem broju ili kontaktu. Odabirom kontakta ili broja u ovom popisu otvorit će popis svih poruka razmijenjenih s tim brojem ili kontaktom. Ako u tom popisu odaberete neku poruku, ponudit će Vam se slijedeće mogućnosti:

 • Odgovori – odmah ćete moći napisati poruku i poslati je tipkom za potvrdu.
 • Proslijedi – poruku ćete moći proslijediti nekom drugom kontaktu ili broju.
 • Nazovi – nazvat će broj ili kontakt.
 • Spremi kao novi kontakt – koristi se u slučaju da broj nije u imeniku a željeli biste ga spremiti.
 • Dodaj u kontakte – koristi se za slučaj da broj želimo pridružiti postojećem kontaktu.
 • Obriši – briše poruku.
 • Obriši razgovor – briše dolazne i odlazne poruke razgovora s brojem ili kontaktom.

Skice

Ako prekidate pisanje poruke prije slanja, bit ćete upitani želite li poruku spremiti kao skicu. Ovdje se nalazi popis skica pohranjenih na uređaju. Skicu možete odabrati, završiti s pisanjem poruke i poslati je, ili ponovno spremiti skicu.

Postavke poruka

Postavke poruka ovdje možete uključiti ili isključiti Obavijest o isporuci.

Imenik

Stavka Imenik omogućava pristup, dodavanje, uređivanje i brisanje kontakata. Kontakte možete pohraniti ili ih možete vratiti iz pohranjene kopije koja se nalazi na SD kartici u obliku .VCF datoteke. Također možete kontaktu dodijeliti tipku za brzo biranje.

Popis kontakata

Popis kontakata sadrži kontakte s memorije Vašeg telefona i SIM kartice. Po popisu se možete kretati koristeći tipke lijevo ili desno, koristiti stavku Pronađi, ili pronaći kontakt utipkavanjem slova.

 • Stavka Pronađi je posljednja u popisu i do nje možete najbrže doći pritiskom na tipku lijevo kad se nalazite na prvom kontaktu u popisu. Nakon odabira stavke Pronađi, utipkajte cijelo ime ili dio imena kontakta kojeg želite pronaći. Svi kontakti koji se poklapaju s unesenim tekstom bit će prikazani nakon potvrde unosa.
 • Korištenjem tipkovnice dok se nalazite u popisu kontakata će prikazati kontakte čije prezime odgovara unesenim slovima. Na primjer: Pritiskom na tipku Dva triput (slovo C) postavit će Vas u popis na kontakt čije prezime počinje slovom C. Nakon toga se možete pomicati po popisu tipkama Lijevo ili desno.

Kad potvrdite kontakt prikazat će se slijedeće mogućnosti:

 • Zovi – naziva kontakt.
 • Pošalji poruku – otvorit će polje za upis poruke koju ćete poslati kontaktu tipkom za potvrdu.
 • Pošalji E-poštu - otvara Novu poruku, polje Primatelj će automatski biti ispunjeno.
 • Uredi kontakt – daje mogućnost uređivanja imena, prezimena, brojeva telefona ili adrese e-pošte.
 • Dodijeli zvuk zvona – otvorit će popis melodija. Odabirom melodije ona će biti pridodana kontaktu i svirat će kad Vas taj kontakt bude zvao.
 • Pošalji kontakt kao podsjetnicu - otvorit će se popis za izbor kontakta ili broja čijeg želite poslati podsjetnicu. Nakon odabira podsjetnica će biti poslana kontaktu kojem ste je namijenili.
 • Obriši kontakt – briše kontakt. Ova radnja zahtijeva potvrdu.

Kontakti sa SIM kartice

Kontakti koji su spremljeni na SIM kartici prikazuju se u popisu kontakata. Ako takav kontakt obrišete, on će biti obrisan i sa SIM kartice. Kada uređujete kontakt sa SIM kartice on će biti spremljen kao novi kontakt u memoriju telefona a original će biti izbrisan sa SIM kartice.

Dodaj novi kontakt

Dodavanje novog kontakta u popis vrši se kroz stavku izbornika Dodaj novi kontakt. O kontaktu možete spremiti slijedeće Informacije - Ime, Prezime, Mobilni broj, Kućni broj, poslovni broj i adresu e-pošte. Kad ste popunili sva polja, kontakt možete pospremiti odabirom stavke Spremi kontakt .

Biranje broja tipkama

Biranje broja tipkama, brzo biranje, koristi se za brzo i jednostavno zvanje do deset odabranih kontakata. Možete ih nazvati iz glavnog izbornika dugim pritiskom na broj kojem je pridodan taj kontakt ili broj. Za zvanje odabranog broja pritisnite tipku za potvrdu.

Popis brojeva i kontakata za brzo biranje možete pronaći u izborniku Biranje broja tipkama. Svaka Stavka u tom popisu sadrži broj ili kontakt.

 • Nije zadano – na tom broju nema zadanog broja za brzo biranje. Odabirom ove stavke možete zadati broj ili kontakt.
 • Zadano – za taj broj postoji zadani kontakt ili broj za brzo biranje. Možete ga izmijeniti ili upotrijebiti drugi kontakt ili broj.

Pohrana i uvoz kontakata

BlindShell omogućava pohranjivanje rezervne kopije i uvoz kontakta u obliku .VCF datoteke.

Uvoz kontakata
 • Ime datoteke iz koje će se uvesti kontakti mora biti Contacts.vcf. Kopirajte ovu datoteku ili u osnovnu mapu memorijske kartice, ako je koristite, ili u osnovnu mapu unutarnje memorije telefona.
 • Ako se datoteka Contacts.vcf nalazi na oba navedena mjesta, datoteka s memorijske kartice će biti upotrjebljena za uvoz.
 • Odaberite stavku Uvezi kontakte za uvoz kontakata iz datoteke Contacts.vcf. Kontakti će biti uvezeni u popis kontakata telefona.
 • Kontakti koji se nalaze u datoteci Contacts.vcf a jednaki su kontaktima koji se već nalaze u Vašem popisu kontakata, bit će preskočeni za vrijeme uvoza.
 • Nakon što uvoz kontakata završi, datoteka Contacts.vcf bit će preimenovana u Contacts-imported.vcf.
 • Telefon će najaviti grešku ako datoteka Contacts.vcf nije pronađena ili na memorijskoj kartici ili unutarnjoj memoriji telefona.
Pohrana kontakata
 • Odaberite stavku Spremi kontakte da biste izradili datoteku Contacts.vcf; ovo će kopirati kontakte koji se nalaze u Vašem imeniku u datoteku Contacts.vcf.
 • Ako se u telefonu nalazi memorijska kartica, datoteka će biti smještena u osnovnu mapu memorijske kartice.
 • Ako memorijske kartice nema u telefonu, datoteka će biti smještena u osnovnu mapu unutrašnje memorije telefona.
Postavke kontakta

Ako želite kontakte prikazati prema drugčijem rasporedu, ovdje možete izmijeniti postavke poredka i prikaza.

 • Poredaj kontakte – mijenja razvrstavanje kontakata, a razvrstati ih je moguće abecedno, prema imenu ili prezimenu
 • Prikaz poredka- mijenja poredak prikaza kontakata a moguće je odrediti hoće li se prvo prikazivati ime ili prezime.

Više aplikacija

Stavka izbornika Više aplikacija sadrži različite aplikacije koje proširuju mogućnosti telefona. Aplikacije su grupirane unutar slijedećih stavki izbornika.

 • Alati – sadrži alate kao što su alarm, kalendar, Kalkulator, vremenska prognoza te ostali.
 • E-pošta – osnovni program za pregledavanje elektroničke pošte.
 • Multimedija - sadrži glazbeni reproduktor, FM i Internet radio i YouTube.
 • Knjige - sadrži biblioteku i čitač knjiga.
 • Pomagala – sadrži alate koji su izrađeni za pomoć osobama s oštećenjem vida.

Alati

Stavka Alati sadrži slijedeće aplikacije:

 • Alarm
 • Brojač minuta
 • Štoperica
 • Kalendar
 • Bilješke
 • Snimač glasa
 • Kalkulator
 • Vrijeme
 • Rječnik
Alarm

Stavka alarm omogućava korištenje više vrsta alarma. Za svaki možete podesiti vrijeme i dane u tjednu kada će se oglašavati. Da biste isključili alarm kada se oglasi, pritisnite tipku za potvrdu ili tipku za povratak.

Stvaranje alarma

Za podešavanje novog alarma odaberite Novi alarm iz izbornika alarmi

 • Postavi vrijeme - Unesite četiri znamenke u polje za postavljanje vremena. Prve dvije znamenke označavaju sate a druge dvije minute.
 • Postavi ponavljanje – podešava dane u koje će se alarm oglašavati. Ako ne odaberete niti jedan dan, alarm će se oglašavati svakodnevno. U suprotnom će se oglašavati samo u odabrane dane.
 • Spremi alarm – sprema alarm i čini ga aktivnim.
Uređivanje alarma

Nakon što ste odabrali prethodno stvoreni alarm, možete ga uključiti, isključiti ili ga urediti. Neaktivni alarm će biti spremljen u telefon ali se neće oglašavati u definirano vrijeme. Odabir stavke Promijeni alarm ponudit će slijedeće mogućnosti:

 • Postavi vrijeme – mijenja vrijeme alarma.
 • Postavi ponavljanje – mijenja dane u koje želimo oglašavanje alarma.
 • Spremi alarm – sprema alarm i čini ga aktivnim. Ako ne želite nastaviti s izmjenama pritisnite tipku za povratak.
Brojač minuta

Brojač minuta je jednostavan tip brojača koji odbrojava i oglašava se melodijom nakon zadanog vremena za brojanje. Radi u pozadini što znači da za njegov rad njegova aplikacija ne mora biti otvorena. Kada se zvučna najava završetka brojanja oglasi, pritisnite tipku za potvrdu ili tipku za povratak kako biste je prekinuli.

Postavljanje i aktiviranje brojanja

Brojanje možete podesiti kada brojač nije aktivan ili je u stanju čekanja.

 • Odabirom stavke brojača prikazat će se Uključi i Postavi Vrijeme .
 • Uključi će pokrenuti zadano odbrojavanje.
 • Postavi vrijeme će prikazati izbornik za podešavanje minuta i sekundi.
 • Nakon unosa minuta i sekundi, Stavka Spremi će spremiti urađena podešenja.
Uključivanje, isključivanje i zaustavljanje brojanja
 • Za uključivanje brojača, odaberite brojač i nakon toga stavku Uključi. Odbrojavanje će početi.
 • Dok odbrojavanje traje, možete ga privremeno zaustaviti (brojač će se zaustaviti u odbrojavanju vremena) ili ga isključiti (brojač će se resetirati na svoju zadanu vrijednost).
 • Dok je brojač zaustavljen, možete nastaviti s odbrojavanjem (odbrojavanje će se nastaviti od trena kad je zaustavljeno) ili ga isključiti (brojač će se resetirati na svoju zadanu vrijednost).
Štoperica

Štoperica omogućava mjerenje vremena. Kad se pokrene, vrijeme se broji od nule sve dok se ne zaustavi ili potpuno prekine mjerenje. Mjerenje vremena se može odvijati i u pozadini dok koristite druge aplikacije.

Pokretanje, zaustavljanje i vraćanje štoperice na nulu

Pokreni štopericu - počinje s mjerenjem vremena od nule. Mjerenje možete zaustaviti pritiskom tipke za potvrdu. Kad ovu tipku pritisnete drugi put, dobit ćete izbornik sa slijedećim mogućnostima:

 • Nastavi - nastavlja s mjerenjem vremena koje je prije zaustavljeno
 • Ponovno pokreni štopericu - počinje s odbrojavanjem od nule nakon što odaberete ovu mogućnost
 • Vrati štopericu nan ulu - resetira mjerenje na nulu. Nakon što pritisnete Tipku za potvrdu, prikazat će se izbornik odakle ponovno možete pokrenuti štopericu.
Kalendar

Aplikacija Kalendar omogućava Vam praćenje vaših dnevnih rasporeda. Možete stvoriti događaje koji traju cijeli dan, događaje koji traju od određenog vremena do određenog vremena ili događaje koji traju više dana. O nadolazećim događajima možete biti obavješteni unaprijed, a svaki se događaj može ponavljati u zadanim intervalima.

Dodavanje događaja

Odabirom stavke Dodaj novi događaj otvorit će se izbornik s detaljima događaja koje možete zadati. Jedina obavezna polja za unos su Naziv i datum Početka. Za dodavanje događaja na raspolaganju su Vam slijedeća polja s mogućnostima unosa:

 • Naziv – koristi se za naziv događaja.
 • Mjesto – koristi se za mjesto događaja. U ovo polje možete dodati i neke druge Informacije poput opisa.
 • Datum početka – datum kad se događaj treba odviti. Datum možete dodati ručno putem mogućnosti Odaberi datum, a koja će Vam pokazati slijedećih sedam dana u tjednu.
 • Vrijeme početka – ako će događaj trajati cijeli dan ovo ostavite prazno. U suprotnom unesite vrijeme kad događaj počinje.
 • Datum završetka – u slučaju da se događaj odnosi na cijeli dan datum završetka bi trebao biti isti kao i datum početka. U suprotnom unesite datum završetka događaja.
 • Vrijeme završetka – unesite vrijeme završetka događaja. Ako unesete vrijeme ranije od vremena početka, vrijeme početka će biti postavljeno sat vremena prije naznačenog vremena kraja događaja.
 • Ponavljanja – ako se događaj ponavlja, odaberite na koji će se način događaj ponavljati.
 • Podsjetnik – ako o događaju želite biti obaviješteni prije njegova početka, ovdje odaberite vrijeme za to .
 • Spremi događaj – sprema događaj.
Pregledavanje rasporeda

Svi nadolazeći događaji su smješteni u popisu unutar stavke rokovnik. Prikazani su i datum i vrijeme događaja. Ako događaj želite urediti ili ga obrisati, pritisnite tipku za potvrdu.

Pregledavanje kalendara

Za pregledavanje kalendara prema mjesečnom ili tjednom rasporedu odaberite Prelistaj kalendar. Odaberite godinu, mjesec i tjedan u mjesecu za kojeg želite prikazati događaje. Sada možete prikazati događaje za odabrani tjedan odabirom mogućnosti Cijeli tjedan , ili dalje izdvajati događaje po danima.

Imendani

Namedays allow you to browse date of namedays (this function is only available in some countries). If you want to view namedays for the following week, select Next week namedays. To find what nameday is on a specific date, select Find by date. Another option is Find by name to find the date for a specific name. To use this function, you need an internet connection to download the list of namedays.

Postavke

Postavke kalendara sadrže opciju za prikaz državnih praznika. Ako odaberete „državni praznici vidljivi“, državni praznici će se prikazati u rasporedu pregledniku kalendara. Da biste koristili ovu funkciju morate biti spojeni na Internet da biste preuzeli popis imendana.

Bilješke

Aplikacija Bilješke omogućava zapisivanje raznih bilješki.

 • Za stvaranje nove bilješke odaberite Dodaj bilješku, upišite tekst bilješke i spremite bilješku tipkom za potvrdu.
 • Za pristup popisu bilješki odaberite stavku Popis bilješki.

Ako iz popisa bilješki odaberete neku, s njome ćete moći uraditi slijedeće:

 • Uredi – otvara bilješku kako biste je mogli urediti.
 • Pošalji putem SMS-a – otvorit će se popis za odabir kontakta ili unos broja kojem želite poslati bilješku.
 • Pošalji E-poštom - ova mogućnost otvara Novu poruku u kojoj će bilješka popuniti Tekst poruke
 • Obriši – briše bilješku.
 • Obriši sve – briše sve bilješke u popisu.
Snimač glasa

Aplikacija Snimač glasa omogućava snimanje glasovnih bilješki, razgovora ili zvuka.

 • Za stvaranje nove snimke odaberite Počni snimanje i snimanje će početi. Za završetak snimanja pritisnite tipku za potvrdu ili tipku za povratak.
 • Za pristup popisu snimki odaberite Popis snimki.

Ako iz popisa snimki odaberete neku, s njome ćete moći uraditi sljedeće:

 • Reproduciraj – reproducira snimku. Za brzo pomicanje po snimci koristite tipke lijevo ili desno.
 • Preimenuj – preimenuje snimku.
 • Podijeli snimku E-poštom - ova mogućnost otvara novu poruku E-pošte sa snimkom spremljenom u prilogu.
 • Obriši – briše snimku.
Kalkulator

Kalkulator omogućava izvođenje jednostavnih aritmetičkih operacija- zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje. Možete unositi matematički izraz s onoliko brojeva i računskih operacija koliko želite. Kad se pritisne tipka za potvrdu prikazat će se rezultat unesenih računskih operacija. Ovaj se rezultat može koristiti za neku drugu računsku operaciju kao njeno polazište. Izbor matematičkih radnji prikazat će se ako se pritisne tipka zvjezdica a znak za decimale smješten je na tipki ljestve.

Vrijeme

Aplikacija Vrijeme prikazat će trenutnu temperature na Vašem području i vremensku prognozu za slijedeća tri dana. Detaljnoj prognozi za svaki od slijedećih dana možete pristupiti odabirom dana i pritiskom na tipku za potvrdu. Detaljan prikaz sadrži temperature, brzinu vjetra, naoblaku, vlagu u zraku i tlak zraka za svaka tri sata odabranog dana u razdoblju od dva sata ujutro do 9 sati navečer. Kroz detaljan prikaz prognoze možete se kretati korištenjem tipki lijevo ili desno. Stavka Postavke mjernih jedinica omogućava izmjenu mjernih jedinica koje se koriste za prikaz informacija. Temperatura se može prikazati u stupnjevima Celzija ili Fahrenheita, brzina vjetra u metrima u sekundi, kilometrima na sat ili čvorovima.

Rječnik

Aplikacija Rječnik se koristi za prevođenje rječi ili rečenica putem online rječnika. Odaberite izvorni i ciljni jezik, unesite riječ koju želite prevesti, a zatim odaberite Prevedi. Oblik prikaza prijevoda ovisi o odabranim jezicima. Za neke je jezike moguće samo prevođenje riječi dok je za neke moguće dobiti i podrobnije informacije o riječima kao što su radi li se o imenici, glagolu,pridjevu, rodu itd. Za čitanje riječi se koriste odgovarajući govorni programi za određeni jezik. Za slovkanje riječi koristite tipku dolje. Ovu funkciju osiguravaju mrežne usluge Yandex.Translate (http://translate.yandex.com) i Yandex.Dictionary (https://tech.yandex.com/dictionary).

E-pošta

Za korištenje ove mogućnosti telefona morate imati izrađenu adresu e-pošte. Program za e-poštu telefona BlindShell može upravljati jednim korisničkim računom.

Prijava na korisnički račun adrese e-pošte

Kod prvog pokretanja aplikacije za e-poštu morate se prijaviti na Vaš korisnički račun. Da biste to učinili, odaberite stavku Novi račun. Unesite vašu adresu e-pošte, adresu SMTP poslužitelja, adresu IMAP poslužitelja i vašu lozinku. Podatke o adresama poslužitelja možete pronaći na mrežnim stranicama Vašeg davatelja usluga e-pošte. Poslije odabira Spremi, telefon će se pokušati prijaviti na Vašu e-poštu. Ako je prijava uspješna, prikazat će se Stavka Nova poruka. Prijava može potrajati nekoliko minuta, ovisno o Vašoj vezi s internetom. Podatke korisničkog računa možete izmijeniti ili izbrisati cijeli račun s telefona preko stavke Uredi račun.

Važna napomena: U nekim slučajevima morat ćete dopustiti udaljeni pristup Vašoj e-pošti ili ćete morati omogućiti IMAP pristup. Ovo se mora učiniti na mrežnim stranicama e-pošte.

Pisanje nove e-poruke

Za pisanje nove poruke elektroničke pošte odaberite stavku Nova e-poruka. U izborniku Primatelji možete ručno unijeti adresu e-pošte ili odabrati nekoga iz vašeg popisa kontakata. Naravno, kontakt mora imati upisanu adresu e-pošte.Možete dodati i više primatelja. Ispunite polja predmet i tekst poruke i pošaljite poruku odabirom stavke pošalji. Poruka će ostati otvorena dok se ne pošalje. Kada je poruka poslana, vratit ćete se na glavni izbornik aplikacije za e-poštu. Ako slanje poruke ne uspije, možete je ponovo pokušati poslati , ili napustiti pisanje spremanjem poruke u skice.

Ispunite polja Predmet i Tekst. Slike ili snimke s Vašeg telefona možete poslati E-poštom kao Priloge. Kad primite poruku E-pošte, pritiskom na ttipku za potvrdu prikazat će se popis priloga. Prikazat će se i mogućnost Dodaj prilog gdje možete dodati sliku ili snimku s telefona kao prilog poruci. Prethodno dodani prilozi se mogu ukloniti pritiskom tipke za potvrdu te potvrdom da ih želite ukloniti.

Ako niste uspjeli, ili ne želite poslati poruku e-pošte, možete pritisnuti tipku za povratak , što će prikazati slijedeće mogućnosti:

 • Spremi u skice – završava pisanje i sprema poruku kao skicu, kako bi se na njoj moglo nastaviti raditi.
 • Ne spremaj u skice – završava s pisanjem poruke e-pošte i ne sprema je. Poruci koja se nalazi u skicama moguće je pristupiti kroz mapu skice.
Pregledavanje poruka e-pošte

Za pregledavanje pristiglih poruka e-pošte, ili drugih mapa u sandučiću, odaberite željenu mapu i krećite se kroz nju koristeći tipke lijevo ili desno. Za otvaranje određene poruke, pritisnite tipku za potvrdu. Kad je poruka otvorena, pritisak na tipku za potvrdu prikazat će sljedeće mogućnosti:

 • Odgovori- omogućava pisanje odgovora pošiljatelju. Otvorit će se nova poruka s već popunjenim poljem za pošiljatelja i predmet.
 • Odgovori svima – šalje odgovor originalnom pošiljatelju i svima koji se nalaze u polju za kopiju. Otvorit će se nova poruka s već popunjenim poljem za pošiljatelja i predmet.
 • Proslijedi – prosljeđuje poruku drugom pošiljatelju. Polje za primatelja će biti prazno, predmet i tekst e-poruke će biti popunjeni.
 • Prilozi - prikazuje popis priloga. Ako je format priloga podržan možete nastaviti ponovnim pritiskom tipke za potvrdu. Ako je prilog u tekstualnim formatima (pdf, txt, Word, PowerPoint) možete ih pročitati odabirom mogućnosti Pročitaj document. Ako je prilog slika, može je se vidjeti odabirom mogućnosti Pogledaj sliku. Mogućnost Spremi sliku sliku sprema u slike na telefonu. Na isti se način radi I sa snimkama. Možete odabrati Reproduciraj snimku ili Spremi snimku.
 • Dodaj pošiljatelja u kontakte – stvara novi kontakt s upisanom adresom e-pošte pošiljatelja, ili omogućava dodavanja adrese postojećem kontaktu.
 • Obriši – briše poruku.
Postavke E-pošte

Nakon uspješne prijave, možete pristupiti postavkama E-pošte. Iz glavnog izbornika E-pošte odaberite Postavke. Podatke za pristup E-pošte možete promijeniti odabirom stavke Uredi račun. Stavka Provjera E-pošte u pozadini omogućava namještanje učestalosti provjeravanja ima li novih poruka E-pošte. Uključivanjem ove mogućnosti telefon će provjeravati E-poštu u određenim vremenskim razdobljima. Ako pristignu nove poruke, telefon će to oglasiti s obavjesti koja će se nalaziti u propuštenim događajima unutar glavnog izbornika.

Mediji

Aplikacije u izborniku Mediji omogućavaju slušanje internet i fm radija ili Vaših glazbenih datoteka. vaj izbornik sadrži i stavke Kamera i Preglednik slika. Stavka mediji sadrži slijedeće aplikacije:

 • Reproduktor
 • Internet radio
 • YouTube
 • FM radio
 • Kamera
 • Slike
Reproduktor

Zvučni zapisi koje želimo slušati putem ovog reproduktora najprije se moraju prebaciti na memoriju telefona ili na SD karticu u mapu za glazbu koja se najčešće zove Music. Za ovo ćete telefon morati povezati s računalom putem USB kabla. Ako u uređaju nema memorijske kartice, reproduktor će potražiti u memoriji telefona. Ako je pak ima, Reproduktor će učitavati samo s memorijske kartice.

Računala s operativnim sustavom Windows

Telefon bi, od strane računala trebao biti prepoznat kao vanjski uređaj diska. Sada možete prebacivati datoteke s računala na telefon. Ako računalo ne prepozna telefon, molimo instalirajte najnovija ažuriranja za Vaš operativni sustav i upravljačke programe i provjerite je li MTP upravljački program prisutan na Vašem računalu.

Računala tvrtke Apple

Morate instalirati Android File Transfer softver za prebacivanje datoteka s Mac računala na telefon. Ovaj program možete preuzeti ovdje: https://www.android.com/filetransfer/

Računala s operativnim sustavom Linux

Računalo bi automatski trebalo prepoznati telefon. Prebacite datoteke pomoću programa za upravljanje datotekama.

Prikaz glazbe

Za reprodukciju glazbe, prvo odaberite datoteku koju želite slušati. Četiri su vrste prikaza koje možete koristiti s reproduktorom:

 • Sve pjesme – prikazuje sve zvučne zapise u telefonu, poredane po imenu.
 • Izvođači- prikazuje izvođače pjesama koje se nalaze na telefonu. Nakon odabira izvođača možete pregledavati njegove pjesme ili albume.
 • Albumi – prikazuje sve albume glazbe na telefonu. Nakon odabira albuma, prikazat će se pjesme iz njega.
 • Omiljene – prikazuje pjesme koje ste označili kao omiljene. Svaki od ovih prikaza nudi mogućnost pretraživanja, a koja se nalazi kao posljednja stavka u izborniku reproduktora. Možete joj brzo pristupiti pritiskom na tipku lijevo, što će Vas prebaciti na posljednju stavku u popisu pod uvjetom da se trenutno nalazite na prvoj.
Slušanje glazbe

Stavka Nastavi s reprodukcijom će nastaviti s izvođenjem datoteke koju ste slušali kad ste posljednji put koristili reproduktor. Ako odaberete određenu datoteku, ona će odmah početi s izvođenjem. Način reprodukcije je namješten tako da se izvode sve pjesme unutar odabranog prikaza. Za vrijeme slušanja možete uraditi slijedeće:

 • Pritisak na tipke lijevo ili desno će Vas prebaciti na prethodnu ili slijedeću datoteku.
 • Pritisak na tipku za povratak dok se pjesma izvodi će zaustaviti izvođenje.
 • Dok se pjesma ne izvodi pritisak na ovu tipku će Vas vratiti na popis pjesama.
 • Pritisak na tipku za potvrdu dok se pjesma ne izvodi će nastaviti s izvođenjem.
 • Pritisak na tipku za potvrdu dok se pjesma izvodi će zaustaviti izvođenje i prikazati izbornik s mogućnostima pomicanja po pjesmi, spremanja u omiljene i brisanja. Nakon odabira neke od ovih mogućnosti, ili povratka iz ovog izbornika, izvođenje će se nastaviti.
 • Odabirom mogućnosti pomicanja po pjesmi promijenit će se funkcije tipki za lijevo i desno. Sada će njihovo korištenje premotavati pjesmu natrag ili naprijed u koracima od deset sekundi. Ako unutar deset sekundi ne pritisnete niti jednu od ovih tipki, tipkama lijevo i desno će se vratiti njihova zadana funkcija.
Internet radio

Internet radio omogućava slušanje radio stanica putem interneta. Možete odabrati zemlju radio stanice ili ih pretraživati prema vrsti glazbe koju izvode. Pritisak na tipku za potvrdu dok slušate radio stanicu omogućit će Vam da je označite kao omiljenu.

Nastavi reprodukciju – počinje s slušanjem posljednje slušane radio stanice. Popularne radio stanice – sadrži popis najslušanijih radio stanica u državi. Kategorije – sadrži radio stanice poredane prema vrsti glazbe. Odaberite vrstu glazbe kako biste vidjeli popis. Zemlja – prikazuje popis država i kontinenata. Nakon odabira zemlje, Popularne radio stanice, Kategorije i Pretraga bit će dostupni za radio stanice u odabranoj zemlji. Omiljene – sadrži popis radio stanica koje ste označili kao omiljene. Traži – pretražuje radio stanice prema njihovu imenu. Moguće je upisati ime ili dio imena radio stanice koju tražite. Sve radio stanice koje su pronađene prema upisanom tekstu će se prikazati.

Važna napomena: Za korištenje aplikacije Internet Radio morate biti spojeni na internet preko kućne bežične mreže ili mreže operatera.

YouTube

YouTube aplikacija vam omogućava reprodukciju besplatno dostupnih audiovizualnih sadržaja objavljenih na stranici YouTube.

Glavni izbornik aplikacije YouTube ima slijedeće stavke.

 • Pretraži - omogućava vam pretragu videa i kanala
 • Povijest - popis videa koji su bili reproducirani na uređaju
 • Omiljeni - popis vaših omiljenih videa i kanala
 • Kategorije - omogućava pregled najnovijih videa po različitim kategorijama

Popis videa je rezultat pretrage, rezultat izbora kategorije, ili korisnikov popis (omiljeni, povijest...). Sadrži dotični popis videa. Pritiskom na potvrdni gumb otvara se izbornik s radnjama za taj video.

 • Reproduciraj ispočetka če započeti reprodukciju ispočetka.
 • Nastavi reprodukciju će nastaviti reprodukciju od točke gdje ste posljednji put stali
 • Povezani videozapisi će vas odvesti do popisa povezanih videa
 • Idi na kanal će vas odvesti na kanal autora videozapisa gdje možete pronaći još njihovih videa
 • Spremi u omiljene vam omogućava da video spremite na popis omiljenih
 • Obriši iz povijesti/omiljenih će obrisati video s odabranog popisa
 • Informacije o videu će prikazati više informacija o videu kao što su datum objave i opis

Zaslon reprodukcije videa je odgovoran za reprodukciju videa. Koristite potvrdni gumb za pauziranje i reprodukciju. Koristite lijevi gumb za premotavanje videa unatrag, a desni gumb za premotavanje unaprijed. Ako premotavate video dok se reproducira, premotat će se za 10 sekundi svakim pritiskom gumba. Ako je pauziran, premotat će se jednu minutu.

Postavke: Video način ima tri opcije portretni način. pejzažni način i samo zvuk.

 • Portretni način je zadan, video je centriran na zaslonu. U pejzažnom načinu morate držati telefon okrenutim za 90 stupnjeva u smjeru kazaljke na satu, ali će slika biti veća.
 • Opcija samo zvuk ne preuzima i ne prikazuje video. Ovime možete uštediti na podacima ako želite čuti samo zvuk.

Napomena:

 • SVI YouTube videozapisi su djelo nezavisnih autora. BlindShell nije ni na koji način povezan s YouTube platformom ili autorima i nije odgovoran za sadržaj objavljen na YouTubeu.
 • YouTubeu pristupamo u anonimnom načinu. BlindShell ne zahtijeva niti podržava prijavu. YouTube Premium sadržaj i sadržaj s dobnim ograničenjem nije dostupan.
 • popisi vaših omiljenih videa, kanala i povijest pohranjenih na vašem BlindShellu se ne sinkroniziraju s drugim uređajima ili vašim YouTube računom.
 • Neki videozapisi i prijenosi uživo mogu koristiti nekompatibilne video formate koji se ne mogu reproducirati na vašem uređaju.
FM radio

Telefon BlindShell Classic u sebi ima ugrađen fm radio prijemnik. Za korištenje ove aplikacije, morate koristiti slušalice jer one služe kao antena i bez njihovog korištenja radio signal bi mogao imati šumove i smetnje.

Traženje radio stanica
 • Odabirom stavke Slušaj radio započet će s reprodukcijom radio stanice koju ste slušali posljednji put kad ste koristili ovu aplikaciju.
 • Pritisak na tipke lijevo ili desno će se prebaciti na prethodnu ili slijedeću radio stanicu, bez potrebe ručnog traženja frekvencije.
 • Tipka dolje će izgovoriti frekvenciju i ime radio stanice ako je dostupno.
Ostale mogućnosti FM radija

Ako za vrijeme slušanja pritisnete tipku za potvrdu prikazat će se slijedeće mogućnosti:

 • Spremi u omiljene – označava radio stanicu kao omiljenu. Poslije ćete joj moći pristupiti kroz izbornik omiljenih radio stanica.
 • Slušaj preko zvučnika – telefon će pustiti zvuk radio stanice preko svog zvučnika. Dok slušate radio preko zvučnika, na reprodukciju preko slušalica se možete vratiti odabirom Slušaj preko slušalica.
 • Ručno traženje – prebacuje način pretrage s automatske na ručnu. U ovom načinu rada, tipke lijevo i desno će pomicati frekvenciju za 0.1 MHz. Dok ste u ručnom načinu rada, možete se vratiti u automatski način odabirom Automatsko traženje.
 • Unesite frekvenciju – omogućava ručni unos radio frekvencije.
Kamera

Ovaj telefon ima jednostavnu funkciju kojom se mogu fotografirati slike korištenjem stražnje kamere telefona. Kamera se nalazi na stražnjoj strani telefona pri vrhu, lijevo od SOS tipke za hitne slučajeve. Svakoj slici uslikanoj ovom kamerom se može pridružiti Kratki glasovni opis koji će se kasnije koristiti u pregledniku slika.

Kako koristiti kameru:

 • Otvorite aplikaciju Kamera. Sve dok je kamera aktivna, čut ćete povremeni zvuk klik.
 • Usmjerite kameru prema predmetu ili prizoru kojeg želite uslikati.
 • Za slikanje pritisnite tipku za potvrdu. Začut će se poznat zvuk foto aparata kad slikanje završi. Za vrijeme slikanja držite telefon mirno.
 • Nakon što se slikanje završi, you prikazat će se izbornik Iz kojeg možete pregledati ili spremiti sliku. Mogućnost pregleda će samo prikazati sliku na ekranu. Ako Vam se slika ne svidi možete se vratiti U način rada za slikanje korištenjem tipke za povratak.
 • Ako iz spomenutog izbornika odaberete mogućnost spremanja, ponudit će Vam se snimanje kratkog zvučnog Opisa slike (do pet sekundi). Ovaj opis će Vam kasnije Pomoći pri prepoznavanju slike prilikom pregledavanja slika.
 • Nakon što se slika spremi, telefon će se vratiti u način slikanja Pa možete nastaviti sa slikanjem. Za napuštanje kamere koristite tipku za povratak.
Slike

Preglednik slika se koristi za gledanje slika uslikanih kamerom telefona.

Za slike na telefonu se koriste dvije mape: Slike kamere (koriste se slike koje su uslikane telefonom) i Druge slike (koristi se Za slike koje Ste prenijeli s računala)

 • Kad otvorite preglednik slika, prikazat će Vam se popis najnovijih slika koje Ste uslikali. Slika će se prikazati na ekranu a njen kratki zvučni opis Će biti reproduciran.
 • Kroz popis slika krećite se tipkama lijevo i desno. Svaki put Kad se prikaže neka slika, čut ćete i njen kratki zvučni opis.
 • Tipka za potvrdu će otvoriti izbornik gdje možete odabrati Jednu od slijedećih radnji: Približi, Podijeli sliku, Informacije o slici, Izmijeni snimljenu bilješku, Obriši sliku
 • Slike možete pregledavati po mjesecima ili sve odjednom.
Približi

Ako trebate uvećati sliku, možete koristiti funkciju Približi. Kad je slika uvećana, bit će izgovoren postotak približavanja ili uvećavanja (dostupne razine su 2, 4, 8 i 16). Po tako uvećanoj ili približenoj slici se možete kretati tipkama lijevo, desno, gore i dolje. Ako želite smanjiti stupanj uvećanja, Ponovno otvorite izbornik i koristite Udalji. Prije nego što se nastavite kretati između drugih slika približenu sliku morate vratiti korištenjem ove mogućnosti Kako bi se tipke za kretanje ponovno mogle koristiti za pregledavanje drugih slika.

Podijeli sliku

Ova mogućnost Vam omogućava dijeljenje slike s drugom osobom. Ovo može biti korisno ako od neke videće osobe tražite pomoć ili joj jednostavno želite pokazati sliku.

Dijeljenje slika je moguće na dva načina - putem SMS ili poruke E-pošte.

Podijeli sliku E-poštom- Odabirom ove stavke otvorit će se poruka E-pošte sa slikom spremljenom u prilogu. Primatelji sliku mogu otvarati i spremati. Podijeli sliku porukom - Za ovo morate imati uključene mobilne podatke tele operatera ili biti priključeni na kućnu bežičnu mrežu. Slika će se šifrirati i učitati Na poslužitelje BlindShell. Osoba kojoj želite poslati sliku će putem SMS poruke primiti poveznicu s kojom će moći pristupiti slici.

Slika će se moći vidjeti na većini pametnih telefona i telefona koji imaju mogućnost pregleda web stranica. Poveznica Se može dalje proslijeđivati ili kopirati u internetski pretraživač na računalu.

Za ovu mogućnost ne koristimo MMS. Vaš operater će Vam naplatiti cijenu obične SMS poruke (a ako za prijenos koristite mobilne podatke i oni će biti naplaćeni).

Napomena o privatnosti: Sve slike koje se prenose ovom funkcijom su zaštićene dvosmjernim šifriranjem korištenjem Secure cipher (AES). Ključ za dešifriranje se nalazi u poruci i šalje se samo primatelju poruke i nikome drugom. Iako se šifrirani podaci nalaze na našim poslužiteljima, nitko (uključujući i osoblje tvrtke BlindShell) ne može vidjeti sadržaj slika bez ključa.

Slike nakon učitavanja čuvamo do 14 dana.

Informacije o slici

Ovdje možete vidjeti osnovne podatke slike: datum, vrijeme, dimenzije slike i veličinu datoteke.

Izmijeni snimljenu bilješku

Ovom mogućnošću mijenjate snimljeni opis slike. Nakon što je odaberete, ponudit će Vam se snimanje novog zvučnog opisa A prethodni će biti zamijenjen novim.

Obriši sliku

Ovime brišete sliku. Za brisanje će se tražiti potvrda.

Knjige

Knjige sadrži aplikacije čitač knjiga i biblioteka. Čitač knjiga omogućava vam slušanje omiljenih knjiga. U usporedbi s tim, biblioteka vam omogućava preuzimanje omiljenih knjiga s online biblioteka.

 • Čitač knjiga
 • Biblioteka
Čitač knjiga

Za slušanje knjiga pomoću ovog čitača, knjige se prvo moraju prebaciti u mapu BlindShell/Books na memoriji telefona ili memorijskoj kartici. Čitač knjiga može reproducirati zvučne datoteke i datoteke s nastavkom .txt . Svaka datoteka koja se nalazi unutar prve razine mape knjige smatra se jednom knjigom. Knjige sa strukturom koje sadrže više datoteka se smještaju u zasebnu mapu, u kojoj je dopušteno korištenje većeg broja podmapa.

Glavni izbornik čitača
 • Posljednja knjiga - prikazuje popis zadnje čitanih dokumenata.
 • Popis knjiga - prikazuje popis svih dostupnih dokumenata.
 • Knjižne oznake – prikazuje popis knjižnih oznaka koje ste izradili.
Izbornik čitača
 • Nastavi sa čitanjem – nastavlja s reprodukcijom knjige tamo gdje je reprodukcija zaustavljena zadnji put kad ste čitali knjigu.
 • Čitaj od početka – počinje s reprodukcijom knjige od početka.
 • Prelistaj sadržaj – omogućava pregledavanje sadržaja knjige po njenim poglavljima, odlomcima ili nekim drugim dijelovima.
 • Knjižne oznake – prikazuje popis knjižnih oznaka koje ste izradili za knjigu.
Dok slušate knjigu
 • Pritisak na tipke lijevo ili desno će Vas pomicati po dijelovima knjige natrag ili naprijed.
 • Pritisak na tipku za povratak za vrijeme reprodukcije će zaustaviti reprodukciju.
 • Pritisak na tipku za povratak, dok je reprodukcija zaustavljena prebacit će vas na trenutni dio knjige koji slušate.
 • Pritisak na tipku za potvrdu dok je reprodukcija zaustavljena će nastaviti s reprodukcijom.
 • Pritisak na tipku za potvrdu će zaustaviti reprodukciju i prikazati izbornik s mogućnostima. Nakon odabira neke od mogućnosti, ili pritiska na tipku za povratak, reprodukcija će se nastaviti.
Izbornik s mogućnostima za reprodukciju
 • Idi na postotak – omogućava upis postotka knjige na koji se želimo prebaciti (0-99).
 • Dodaj knjižnu oznaku – stvara knjižnu oznaku na mjestu reprodukcije. Bit ćete upitani za ime knjižne oznake. Ako ne upišete ništa, za ime će se koristiti trenutno vrijeme.
Izbornik s mogućnostima za reprodukciju – za zvučne datoteke
 • Pomiči po knjizi – mijenja funkciju tipki lijevo i desno. Njihovim pritiskanjem pomicat ćete se natrag ili naprijed u knjizi u koracima od 10 sekundi. Ako unutar deset sekundi ne pritisnete niti jednu od ovih tipki, tipkama lijevo i desno će se vratiti njihova zadana funkcija.
Izbornik s mogućnostima za reprodukciju – za tekstualne datoteke
 • Brzina čitanja – mijenja brzinu govora čitača.
 • Jezik – mijenja jezik kojim se knjiga čita.
Biblioteka

Biblioteka vam omogućava pretraživanje knjiga u podržanim online bibliotekama (npr. Librivox) i njihovo preuzimanje radi korištenja u aplikaciji čitač knjiga. Neke biblioteke mogu zahtijevati prijavu na već postojeći račun.

Glavni izbornik
 • Pretraga knjiga - otvara mogućnosti za pretraživanje knjiga (npr. naslov, autor, ključna riječ).
 • Odjava - odjava iz biblioteke (ako biblioteka zahtijeva prijavu).
Pretraga knjiga
 • Naslov - prikazuje popis knjiga pronađenih s danim naslovom.
 • Autor - prikazuje popis pronađenih knjiga na temelju zadanog autora.
 • Ključna riječ - prikazuje popis knjiga pronađenih na temelju zadane ključne riječi.
Izbornik za knjigu
 • Preuzimanje knjige - preuzima knjigu. Pričekajte dok se knjiga ne preuzme ili otkažite preuzimanje korištenjem gumba povratni gumb. Kad se knjiga preuzme postat će dostupna u aplikaciji čitač knjiga.
 • Informacije o knjizi - prikazuje detaljnije informacije o knjizi (npr. trajanje, jezik, opis, godinu nastanka).

Pomagala

Aplikacije u kategoriji Pomagala su alati izrađeni za osobe s oštećenjem vida. BlindShell Classic nudi slijedeće aplikacije:

 • Prepoznavač boja
 • Mjesto
 • Imenovanje predmeta
 • Svjetiljka
Prepoznavač boja

Aplikacija Prepoznavač boja se koristi za određivanje boja predmeta oko Vas. Koristi kameru telefona koja se nalazi na njegovoj stražnjoj strani, odmah nakon SOS tipke za hitne slučajeve. Držite telefon nekoliko centimetara od predmeta čiju boju želite čuti i započnite prepoznavanjem pritiskom na tipku za potvrdu. Telefon će izgovoriti boju koju vidi. Za bolju točnost, postupak ponovite više puta.

Važna napomena: Prepoznavač boja jako ovisi o okolnom osvjetljenju i ne ponaša se dobro kod lošeg osvjetljenja. U ovakvim uvjetima rezultati prepoznavanja mogu biti ne odgovarajući.

Mjesto

Aplikacija Mjesto prikuplja podatke od GPS, bežičnih mreža i mreža mobilnih operatera da bi procijenila Vama najbližu adresu. Postupak procjene Vaše lokacije može potrajati do 30 sekundi. Popis rezultata sadrži slijedeće stavke:

 • Procijenjena adresa. – Procjena točnosti lokacije. – mogućnost slanja procjene putem SMS-a. - GPS koordinate.

Važna napomena: procjena točnosti lokacije može varirati. Nemojte se na nju oslanjati u potpunosti, ali je uzmite u obzir.

Važna napomena: Za korištenje ove aplikacije morate biti spojeni na internet preko kućne bežične mreže ili mreže mobilnog operatera.

Imenovanje predmeta

Funkcija imenovanja predmeta Vam može pomoći označiti i poslije pronaći predmete koje je inače teško razlikovati dodirom. To su primjerice vrećice ili kutije sa začinima, kozmetička i druga sredstva za čišćenje, boce, limenke i tako dalje. Za upotrebu ove funkcije morate imati posebno kodirane naljepnice koje možete naručiti od Vašeg dobavljača telefona BlindShell.

Naljepnice su kvadratnog oblika veličine oko jedan i pol sa jedan i pol centimetra. Moraju se odvojiti s samoljepljivog listića i prilijepiti na predmet koji želite označiti. Naljepnice se moraju čitati stražnjom kamerom telefona. Svaka je naljepnica jedinstvena i kad njome označite predmet telefon će toj naljepnici pridružiti zvučni ili tekstualni opis. Kasnije, kad budete očitavali naljepnicu , telefon će vam izgovoriti njen spremljeni opis.

Imenovanje novog predmeta
 • Uzmite predmet kojeg želite imenovati.
 • Odlijepite naljepnicu s listića i prilijepite je na predmet. Ako je moguće, izbjegavajte lijepljenje na grube i zakrivljene dijelove predmeta.
 • Otvorite aplikaciju za označavanje i odaberite Dodaj ime. Čut ćete povremeni zvuk klik , koji Vas obavještava da je postupak imenovanja u toku.
 • Usmjerite kameru telefona prema naljepnici na predmetu. Preporučena udaljenost od predmeta je 20 do 30 centimetra. Da biste ovaj postupak uspješno uradili, potrebno je nešto vježbe.
 • Nakon što je naljepnica učitana, bit ćete upitani želite li snimiti ili upisati opis. Ako odaberete snimanje, ono će početi nakon zvučnog signala i završiti nakon 5 sekundi. Ako odaberete upis, pojavit će se tipkovnica i moći ćete upisati opis.
Prepoznavanje predmeta
 • Odaberite Pročitaj oznake, telefon će najaviti da je kamera spremna povremenim zvukovima klik.
 • Usmjerite kameru telefona isto kao kod imenovanja predmeta.
 • Nakon što je oznaka s naljepnice pročitana, telefon će pročitati opis.
 • Pritisak na tipku za povratak pokrenut će traženje oznaka. Opis ponovo možete čuti pritiskom na tipku dolje.
Uređivanje i brisanje oznaka

Stavka Popis oznaka prikazat će popis imenovanih predmeta. Ovdje možete urediti opis ili izbrisati oznaku koja više nije u upotrebi.

Svjetiljka

Jednostavna aplikacija koja će uključiti LED svjetiljku kamere. Ona se nalazi sa stražnje strane telefona pored leće kamere.

Postavke

Ovaj dio glavnog izbornika omogućava prilagođavanje podešavanja telefona. Također sadrži postavke za mreže, SIM kartice i mogućnost nadogradnje softvera u telefonu na najnoviju verziju.

Zvukovi

Ovdje se nalaze razne postavke za zvukove i glas telefona.

Profili

Omogućava podešavanje zvučnog profila koji će se koristiti za najavu poziva i poruka. Za brzi pristup ovom popisu pritisnite i zadržite tipku ljestve.

 • Normal –za najavu poziva i poruka će se koristiti zvukovi i vibracije.
 • Vibracija – za najavu poziva i poruka će se koristiti samo vibracija.
 • Bez tona – neće biti zvučnih najava poziva i poruka.
Glasnoća

Ova stavka izbornika omogućava podešavanje glasnoće zvuka poziva, obavjesti, alarma i pomoćnih zvukova.

Melodije

Ova Stavka omogućava Vam podešavanje melodija za dolazne pozive, obavijesti, i alarme. Ako želite koristiti melodiju po vlastitom izboru, prebacite datoteku s melodijom na memoriju telefona. Za ovo koristite Ringtones mapu, za obavijesti koristite mapu Notifications, a za alarme koristite mapu Alarms.

Glas

Ova Stavka omogućava Vam podešavanje brzine govora telefona . Možete isprobati nekoliko brzina kako biste ustanovili koja Vam najviše odgovara. Ovdje također možete uključiti ili isključiti najavu datuma i vremena koju čujete nakon otključavanja telefona.

Odziv

Omogućava podešavanje načina kako Vam telefon daje informacije (osim govornih najava). Ovdje Možete odabrati hoćete li biti obavještavani isključivo zvukom. To su razni zvukovi klik i ostali zvukovi koje čujete dok se krećete po izbornicima, upisujete tekst ili zaključavate telefon. Drugi način odziva je vibracija koja se koristi u istim okolnostima kao i zvukovi. Moguće je koristiti i obje mogućnosti odziva istodobno.

Izgovor položaja u izborniku

Omogućava uključivanje ili isključivanje izgovora položaja unutar izbornika (primjerice jedan od devet).

Obavijest podsjetnika

Kad primite poruku ili propustite poziv, tada nastaje propušteni događaj. Telefon će reproducirati kratki zvučni signal što Vas obavještava o propuštenom događaju. Ako uključite obavijest podsjetnika, telefon će reproducirati manje upadljiv zvuk svakih 5 minuta kako bi Vas obavijestio o propuštenim događajima. Ovaj će zvuk utihnuti kad pregledate propuštene događaje.

Tipkovnica

Ova Stavka sadrži postavke vezane za unos teksta i zaključavanje tipkovnice.

Zaključavanje tipkovnice

Odabirom ove stavke možete uključiti ili isključiti zaključavanje tipkovnice tipkom zvjezdica. Ova funkcija je prvenstveno namijenjena sprečavanju nenamjernog pritiskanja tipki telefona.

 • Kad je zaključavanje tipkovnice uključeno, telefon se može prebaciti u stanje mirovanja a tipkovnica će se zaključati dugim pritiskom na tipku zvjezdica. Telefon će se zaključati i nakon određenog vremena ne korištenja. Za otključavanje telefona, dugo pritisnite tipku zvjezdica.
 • Kad je zaključavanje isključeno, telefon će prijeći u stanje mirovanja nakon vremena ne korištenja, ali se tipkovnica neće zaključati. Za ponovno korištenje telefona, pritisnite bilo koju tipku. U ovom će slučaju tipka samo vratiti telefon iz stanja mirovanja i neće izvršiti svoju zadanu funkciju. Bez obzira na ove postavke, tipkovnicu ćete uvijek moći zaključati i otključati ručno dugim pritiskanjem tipke zvjezdica.
Izgovor kod brisanja znakova

Ova mogućnost utiče na izgovor znakova koji se brišu dok upisujete tekst.

 • Čitaj preostali znak nakon brisanja – dok brišete znakove tipkom za povratak, telefon će pročitati znak prije znaka kojeg ste obrisali.
 • Čitaj obrisani znak - dok brišete znakove tipkom za povratak, telefon će pročitati znak kojeg ste obrisali.
 • Nakon brisanja možete pritisnuti tipku dolje i telefon će pročitati tekst.
Izgovor kod upisivanja znakova

Za čitanje teksta prilikom upisivanja možete odabrati mogućnosti izgovora upisanog teksta.

 • Ponovi riječ nakon upisa razmaka – izgovara riječ koju ste upisali nakon što pritisnete razmak ili znak interpunkcije.
 • Ponovi cijeli tekst nakon upisa razmaka – telefon će pročitati cijeli upisani tekst nakon što pritisnete razmak ili znak interpunkcije.
 • Ne ponavljaj – telefon neće ponavljati ništa nakon što pritisnete razmak ili znak interpunkcije. Ako odaberete ovu mogućnost za čitanje upisanog teksta pritisnite tipku dolje.
 • Po tekstu se možete kretati po znakovima I riječima. Dok Ste u tipkovnici, Dugi pritisak na tipku gore mijenja postavku.
Najava velikih slova

Ovdje možete podesiti kako će se najavljivati velika slova pri korištenju tipkovnice.

 • Izgovori - izgovara "veliko" kod upisa velikih slova
 • Povisi glas - velika slova izgovara povišenim glasom
 • Ne izgovaraj - pri pisanju ne pravi razliku u izgovoru između malih i velikih slova

Prikaz

Ova Stavka izbornika sadrži postavke koje se odnose na prikaz informacija na ekranu telefona te istek aktivnosti prikaza na ekranu.

Postavka osvjetljenja

Ova mogućnost koristi se za podešavanje svjetline ekrana. – Ako se koristi jače osvjetljenje, baterija će se prije isprazniti.

Vrijeme do zaključavanja

Ova se mogućnost koristi za određivanje vremena neaktivnosti telefona prije nego što ode u stanje mirovanja radi uštede baterije. Kad je uključeno zaključavanje tipkovnice, prilikom odlaska u stanje mirovanja zaključat će se i tipkovnica.

Shema boja

Ovdje možete odabrati četiri kombinacije za prikaz teksta na ekranu. Prva boja označava boju teksta a druga boju podloge. Na raspolaganju su Vam slijedeće mogućnosti:

 • Bijelo na crnom
 • Crno na bijelom
 • Bijelo na plavom
 • Crno na žutom
Prikaz glavnog izbornika

Ova mogućnost se odnosi na to kako će se prikazivati glavni izbornik. Za prikaz možete odabrati korištenje čistog teksta, ikonica, ili kombinaciju teksta i ikonica.

Postavi veliki tekst

Ovime postavite veliki font za prikaz teksta na ekranu. Imajte na umu da će se neke riječi prelamati i da neke veće riječi možda neće stati na ekran i bit će razlomljena u više redaka.

Mreže

U ovom odjeljku možete podesiti funkcije mreža kao što su WiFi bežična mreža, Bluetooth, mobilna mreža, ili pin kod mobilne mreže.

Wi-Fi bežična mreža

Za korištenje Wi-Fi kućne bežične mreže, prvo je morate uključiti. Ako dulje vremena nemate namjeru koristiti Wi-Fi, možete je isključiti odabirom Isključi bežičnu mrežu. Ovo će ponešto uštedjeti na korištenju baterije.

Popis mreža

Odabirom ove stavke prikazat će se popis bežičnih mreža u blizini, kao i popis spremljenih mreža koje ste prije koristili.

 • Za povezivanje s mrežom odaberite mrežu i potvrdite tipkom za potvrdu a nakon toga odaberite Poveži se na mrežu. Ako je mreža zaštićena lozinkom, sada ćete je morati upisati.
 • Možete upotrijebiti i mogućnost povezivanja pomoću gumba za pristup zaštićenoj mreži bez lozinke no to mreža na koju se povezujete mora dozvoljavati. Povezati pomoću gumba za pristup zaštićenoj mreži bez lozinke i nakon toga na ruteru mreže pritisnite navedeni gumb. Nakon nekog vremena telefon bi se trebao povezati na mrežu.
 • Informacije o mreži prikazat će vam dodatne Informacije o mreži kao što su jakost signala i dostupnost.
 • Za brisanje spremljene mreže iz popisa, otiđite u popis mreža, odaberite spremljenu mrežu nakon toga Zaboravi mrežu.

Ako je mreža na koju se želite spojiti skrivena, odnosno ne prikazuje svoje ime u popisu mreža, možete joj pristupiti odabirom Poveži se na skrivenu mrežu. U ovom slučaju, prvo unesite ime mreže a zatim lozinku.

Wi-Fi Povezivanje pomoću tekstualne datoteke

Vaš telefon možete spojiti na računalo putem kabla i napraviti tekstualnu datoteku u osnovnoj mapi memorije telefona.

 • Ime ove datoteke treba biti wifi.txt (mala i velika slova u imenu nisu bitna) Datoteka treba sadržavati dva redka.
 • Prvi redak sadrži ime mreže (velika i mala slova nisu bitna) a drugi mora sadržavati lozinku. Ovdje treba paziti na velika i mala slova.
 • Svaki put kad se telefon pokuša povezati na zaštićenu mrežu, BlindShell će provjeriti prisutnost i valjanost datoteke. – Ako je datoteka pronađena i u valjanom obliku, telefon će provjeriti poklapa li se prvi redak s imenom mreže .
 • Ako je tako, polje za upis lozinke se neće prikazati a telefon će upotrijebiti lozinku iz datoteke.
Bluetooth

Ovaj telefon podržava Bluetooth audio uređaje – zvučnike, slušalice sustave za razgovor bez korištenja ruku, tzv. handsfree. Prije nego se počne koristiti uređaj se mora upariti s telefonom.

Važna napomena: Ako ćete koristiti audio uređaj, sav zvuk s telefona će se prebaciti na taj uređaj, uključujući i govor telefona. Ako uređaj na profunkcionira, moguće je da ćete izgubiti govor i na telefonu. U tom slučaju, uvijek možete isključiti uređaj pojačavanjem glasnoće brzim pritiskanjem tipke za pojačavanje glasnoće.

Uključivanje i isključivanje Bluetooth funkcije

Bluetooth je isključena prema zadanim postavkama telefona. Ovo pomaže kod štednje baterije. Preporučamo da Bluetooth držite isključenim ako ga ne koristite. Možete uključiti ili isključiti Bluetooth korištenjem prve stavke Bluetooth izbornika.

Kako upariti novi uređaj
 • Na Vašem uređaju uključite način uparivanja. Neki su uređaji u načinu uparivanja odmah po uključivanju ili ako nisu spojeni s nekim drugim uređajem. Drugi pak uređaji imaju tipku ili kombinaciju tipki koja pokreće uparivanje. Ovo se razlikuje od uređaja do uređaja a detaljne upute o uparivanju možete pronaći u uputama uređaja kojeg koristite.
 • Kad je uređaj u načinu uparivanja, odaberite Traži uređaje. Pretraga će potrajati oko pola minute a nakon toga prikazat će se popis pronađenih uređaja.
 • Proces uparivanja će početi kad odaberete uređaj i pritisnete tipku za potvrdu. Ovo će potrajati nekoliko sekundi.
 • Neki uređaji mogu zatražiti upis koda za potvrdu uparivanja. Ako se ovo dogodi, na uređaju morate upisati kod koji će prikazati BlindShell.
Spajanje i odspajanje uređaja

Novo upareni uređaj bi se na telefon trebao spajati automatski. Kako to ne mora biti slučaj sa svim uređajima a ponekad je i korisno imati mogućnost spajanja i odspajanja uređaja po volji i bez uparivanja.

Za spajanje ili odspajanje uređaja:

 • Odaberite Upareni uređaji, svi upareni uređaji će se prikazati u popisu
 • Odabir uređaja i potvrda će otvoriti izbornik odakle ćete moći odabrati što želite učiniti s uparenim uređajem. (Spoji, odspoji, raspari)
 • Ako odaberete spoji ili odspoji, telefon će pokušati uraditi odabrano. Kada uspije, zvuk s telefona će se emitirati kroz uređaj ili se vratiti na telefon.
 • Ako odlučite raspariti uređaj, uređaj više neće biti dostupan dok ga ponovo ne uparite. Za neke uređaje ovo je potrebno uraditi prije nego ih pokušate spojiti s drugim telefonom.
Napomene vezane za Bluetooth
 • Prije nego što pokušate spojiti upareni uređaj, prvo ga morate uključiti. Neki se uređaji sami isključuju nakon određenog vremena neaktivnosti.
 • Na tržištu postoji mnogo Bluetooth uređaja. BlindShell ne može garantirati da će raditi sa svakim dostupnim uređajem. Vaš dobavljač za BlindShell bi Vam mogao dati savjet vezano za toili Vam ponuditi uređaj koji sigurno radi.
 • Zbog raznih mogućih smetnji i zbog samog Bluetooth protokola, postoji mogućnost da uređaj koji tražite ne bude prikazan u popisu. Ako se uređaj ne vidi ili se ne može upariti, uvjerite se da je u načinu uparivanja i pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, uvjerite se da u Vašoj blizini nema jakog izvora smetnji. Izvori smetnji mogu biti drugi Bluetooth uređaji, Wi-Fi ruteri, i drugi uređaji koji koriste radio frekvenciju.
Mobilni podaci

Mobilni podaci mogu se uključiti ili isključiti odabirom ove stavke izbornika. Ovoj funkciji je također moguće pristupiti i iz izbornika Stanje.

Pin kod
 • U stavci izbornika Pin kod možete uključiti i isključiti traženje upisa pin koda prilikom uključivanja telefona. Da biste promijenili pin kod, prvo ga morate uključiti.
 • Ako pogrešno unesete pin kod tri puta za redom, Vaša će SIM kartica biti privremeno blokirana a od Vas će biti zatražen unos PUK koda. U slučaju da PUK kod unesete pogrešno 10 puta, Vaša će SIM kartica biti trajno blokirana.
 • Ako koristite dvije SIM kartice, prvo odaberite onu za koju želite uključiti, isključiti ili promijeniti pin.
SIM kartice

Ova će mogućnost biti vidljiva jedino ako se u telefonu nalaze dvije SIM kartice. Možete odabrati za koju od usluga mobilnog operatera želite koristiti određenu SIM karticu. Izaberite između poziva, poruka ili podatkovnog prometa.

Način rada izbornika

Ovdje možete odabrati dva načina prikaza izbornika:

 • Potpuni način rada - dostupne su sve mogućnosti telefona.
 • Pojednostavljeni način rada - sve napredne mogućnosti telefona će biti skrivene a samo će osnovne mogućnosti biti dostupne. To su Pozivi, Poruke, Imenik, Propušteni događaji I Isključi telefon. U pojednostavljenom načinu izbornika i postavke će biti skrivene. Za prikazivanje izbornika Postavke, utipkajte ljestve ljestve ljestve. Nakon toga ćete moći mijenjati postavke ili omogućiti potpuni način rada izbornika.

Nadogradnja BlindShell

Važna napomena: Za nadogradnju telefona morate biti povezani na internet preko kućne bežične mreže.

Nadogradnje za BlindShell se izrađuju radi poboljšanja i dodavanja novih značajki i mogućnosti, te ispravaka grešaka.

Kad nadogradnja bude spremna za preuzimanje, telefon će Vas o tome obavijestiti porukom. Ova poruka će se pojaviti u propuštenim događajima.

Za ručnu provjeru nadogradnji prvo odaberite Provjeri nadogradnje. Ako je nadogradnja dostupna moći ćete je preuzeti. Prikazat će se i kratak opis nadogradnje.

Kad se nadogradnja preuzme, morate je instalirati preko stavke Instaliraj nadogradnje. Ovo može potrajati nekoliko minuta. Dok se nadograđuje, telefon će govoriti robotiziranim glasom. Govorit će Vam i o postupcima nadogradnje koji se izvršavaju.

Važna napomena: nemojte isključivati telefon ili tipkati po njemu za vrijeme postupka nadogradnje. To bi moglo oštetiti softver telefona i stvoriti potrebu slanja telefona na servis.

Vrijeme i datum

Vrijeme i datum se automatski podešavaju preko mreže operatera ako se u telefonu nalazi SIM kartica. Naravno, vrijeme i datum ovdje možete postaviti ručno.

 • Za ručni unos vremena, prvo isključite automatsko podešavanje.
 • Stavka Postavi vrijeme prihvaća unos 4 znamenke za vrijeme. Prve dvije znamenke označavaju sate a druge dvije minute.
 • Za postavljanje datuma prvo odaberite stavku Postavi datum. Nakon toga unesite dan, mjesec, godinu, a zatim odaberite Spremi datum.
 • Uvijek se možete vratiti automatskom podešavanju s mreže odabirom Omogući automatsko podešavanje datuma i vremena.

O telefonu

U ovom odjeljku možete saznati razne tehničke Informacije o Vašem telefonu, kao što su verzija softvera te kapacitet i popunjenost unutarnje memorije i memorijske kartice. Ovdje se nalazi i izbornik za održavanje koji se koristi za napredne funkcije kao što su pohrana podataka s telefona i resetiranje na tvorničke postavke.

Izbornik za održavanje

Izbornik za održavanje pojednostavljuje neke radnje vezane za održavanje telefona. Da bi mogli koristiti mogućnosti održavanja, telefon se mora ponovno pokrenuti i ući u poseban način rada izvan operativnog sustava telefona. Ovaj sustav nije dio sustava BlindShell i dok je on aktivan telefon neće moći primati pozive i poruke i s njime nećete moći raditi uobičajene radnje.

Za funkciju pohranjivanja i povrata podataka, u telefonu se mora nalaziti memorijska kartica. Ona će se koristiti kao mjesto za pohranu podataka s telefona.

Izbornik za održavanje sadrži slijedeće stavke:

Pohrana podataka

Ova funkcija će stvoriti datoteku s kopijom korisničkih podataka koji se nalaze u memoriji telefona. Ova datoteka ne sadržava interne podatke sustava kojima se inače može pristupiti kada se telefon priključi na računalo. Na primjer knjige i glazba, snimke i ostali sadržaji nisu uključeni u ovu pohranu.

U kopiju će biti uključeno slijedeće:

 • Postavke za BlindShell
 • Kontakti
 • Poruke
 • Kalendar
 • Popis poziva
 • Bilješke
 • Alarmi
 • baza podataka imenovanih predmeta
 • konfiguracija e-pošte

Datoteka s kopijom podataka će se zvati "blindshell_backup.bin"

Vrati podatke

Funkcija vraćanja će vratiti korisničke podatke koji su prethodno spremljeni korištenjem funkcije pohrane. Pažnja: Postojeći podaci će biti zamijenjeni podacima iz spremljene kopije.

Ako se na memorijskoj kartici ne nalazi datoteka "blindshell_backup.bin" telefon će najaviti grešku.

Tvorničke postavke

Ova će naredba telefon vratiti na tzv. Tvorničke postavke. Za vrijeme ove radnje će svi korisnički podaci biti izbrisani i telefon će se vratiti na stanje kada je izrađen u tvornici. Ovo se odnosi i na nadogradnje koje je napravio korisnik tokom korištenja telefona. Nakon resetiranja, BlindShell će biti vraćen u svoje izvorno stanje.

Ponovno pokreni telefon

Ovime ćete napustiti izbornik za održavanje i telefon će se vratiti u svoj standardni način rada.

Stanje

Ovome izborniku možete pristupiti u svako doba , osim kad upisujete tekst, na tipku gore. Izbornik sadrži slijedeće stavke:

 • Vrijeme i datum – prikazuje trenutno vrijeme i trenutni datum. Pritisak na tipku za potvrdu će otvoriti kalendar.
 • Jačina signala – prikazuje Informacije o jačini signala mobilne mreže
 • Stanje baterije – prikazuje postotak napunjenosti baterije
 • Stanje bežične mreže – Prikazuje Informacije o bežičnoj mreži s kojom je telefon povezan. Pritisak na tipku za potvrdu će otvoriti postavke za bežičnu mrežu.
 • Bluetooth – prikazuje Informacije o povezanim Bluetooth uređajima

Priručnik

Pod stavkom Priručnik nalazi se ovaj dokument podijeljen u poglavlja zbog bolje preglednosti. Tu je i mogućnost pokretanja interaktivnog vodiča kojeg ste imali prilike upoznati kad ste prvi put uključili telefon.

Propušteni događaji

Ovdje se nalazi popis propuštenih događaja kao što su propušteni pozivi ili poruke. Jednom kad pregledate propušteni poziv ili poruku obavijest o tom događaju će nestati iz popisa.

Isključi telefon

Odabirom ove mogućnosti i potvrdom telefon će se isključiti.

Tehnički detalji

 • Frekvencijski rasponi mobilnih mreža:
 • GSM: 900/1800/1900MHz
 • WCDMA: 2100MHz
 • LTE-FDD: B1/B3/B7/B20
 • Procesor: Dual core 1.2GHz
 • Memorija:
 • RAM: 512MB
 • Unutarnja pohrana: 4GB
 • Mogućnost proširenja SD karticom
 • Ekran: 2.8 inch QVGA TFT ekran u boji
 • SIM kartice: dvostruki utor za Micro SIM kartice
 • Kamera: 2.0MPx
 • Baterija: 1800mAh
 • Wi-Fi
 • Bluetooth
 • GPS
 • FM prijemnik
 • LED bljeskalica
 • SOS tipka za hitne slučajeve

CE marking logo

Ovaj proizvod je označen oznakom CE i u potpunosti se uklapa u sve zakone EU.

The Waste Electrical and Electronic Equipment Directive logo

Ovaj proizvod nakon kraja njegovog korištenja možete besplatno vratiti proizvođaču radi odlaganja u otpad. Ovo je u skladu s ‘direktivom za mehanički i elektronički otpad’ (WEEE).

v4.6.x, © Matapo s.r.o. 2019